Kuhinja

ČAROBNICA

Željka nije samo sjajna kuharica, ona je u mnogočemu čarobno neobična.

Takva je i pri našim šetnjama po prirodi i po planinama, po kojima se ponekad zajedno pentramo i divimo zelenilu. Ona, međutim, na većim visinama dobije nevjerojatne moći i progovara neke čudne jezike. Dok se ja, na primjer, ljepoti divim posve normalno – Gle, divno bijelo cvijeće! Ajme, ljubičastih zvončića…, ona me krajnje neobično prati – Da, da… Polygonum odoratumAquilegiaHeleborus

Poput Harryja Pottera mi je prijateljica, koja me tek neki dan, nakon 20 i kususr godina prijateljstva, povela na žumberačku livadu Djedovac, na kojoj je ona „u prošlom životu bila sretna krtica“. U normalu se vratila tek nakon hranjenja.

Još po nečemu Željka je čarobna. Izdržala je dva desetljeća slušajući i čuvajući sve moje tajne, želje, jadikovke i drugo, a da ih nigdje pustila nije. Nevjerojatno! Zapečaćenih je usta, poput zemlje.

Ne znam kako joj to uspijeva – da joj glava od tolika tereta ne eksplodira…

Moja Željka Potter.

 

A sada vam velikodušno poklanjam Željkin recept za

POTTER-PUSLICE (I TORTU)

3 bjelanjka

1 čaša (od jogurta) šećera

2 vrećice vanilin-šećera

Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg, lagano mu dosipajte šećer pa ga dotucite do sjajne guste mase.

Čitavu smjesu prebacite u najobičniju dm-ovu vrećicu od 6 litara (jer je čvršća i izdržljivija od drugih vrećica za domaćinstvo) i potisnite je u jedan kut.

Dio vrećice nad smjesom par puta zavrtite kako smjesa pri energičnom stiskanju ne bi “bježala” prema gore. Škaricama odrežite vrh tog kuta vrećice i na papir za pečenje, položen na stražnju stranu protvana, istiskujte smjesu iz vrećice. Imate li duge nokte, odustanite od vrećica i prihvatite se plastičnih tuljaca ili šprica. Ova je mjera idealna za jedan protvan, na kojem ćete formirati oko četrdeset srednje velikih ili pak više manjih puslica/pusličica.

Pećnicu ugrijte na 150 stupnjeva te pri umetanju protvana u nju temperaturu snizite na 110 stupnjeva i puslice pecite punih sat i pol.

Po vađenju ih ohladite, odlijepite od papira i pohranite u metalnoj kutiji.

Poklopljeni se, navodno, mogu čuvati. Nama to nikad nije pošlo za rukom.

 

Nastavak za tortouobličenje…

Pola litre slatkog vrhnja s dvije žlice šećera i jednim Kremfixom istucite u čvrsti šlag. Polovinom u kružnoj formi premažite veliki tanjur i u njega utisnite kružnicu od većeg broja puslica, pospite ju šumskim voćem (može i otopljenim zaleđenim, no iscijeđenim (!) Ledo-vim), zaravnajte šlagom te ponovite katom puslica-šumskog voća-šlaga do zaključne treće i najuže kružnice od puslica koju ostavljate slobodnom.

Za taj zaključni dio izdvojite sedam najljepših Miss-Pusli i naposljetku čitavu tu naizgled tandrkavu prostornu konstrukciju (recepte vam ipak ispisuje arhitektica/konzervatorica) uresite bobicama.

Pottericu na par sati (od obitelji i od sebe, dakako) sakrijte u hladnjak jer je bolje da se prehrskave puslice malo navlaže. Ako vam ovaj kraj možda zvuči perverzno, to je u redu jer je i Potterica perverzno preukusna.

Njam – njam!

 

Podijeli: